Podcasts zijn de laatste jaren erg populair geworden. In Nederland alleen luisteren momenteel 6,5 miljoen mensen naar podcasts en dit getal blijft stijgen. Een kwart van deze groep luistert dagelijks of wekelijks naar podcasts.
Dat podcasts een opkomende markt is, is duidelijk. Maar hoe maak je nou de beste podcast?
Waar ga je het over hebben
Zorg er als eerste voor dat je een leuk onderwerp kiest dat bij je past. Het is heel interessant om te praten over politiek omdat daar veel interesse naar is, maar als jij daar geen verstand of passie voor hebt, hebben luisteraars dat snel genoeg door.
Luisteraars luisteren liever naar iemand die enthousiast verteld over iets, dan naar een oersaai verhaal zonder emotie. Het hoeven geen wereldonderwerpen te zijn. Er zijn honderden podcasts over de meest bizarre onderwerpen. Wat jij leuk vindt is misschien wel een niche waar veel mensen interesse in hebben!
Gebruik de juiste spullen
Een van de beste tips die ik je kan geven: investeer in goede spullen. Er is niets zo vervelend als een podcast die niet professioneel over komt. Koop een goede microfoon en de juiste software om je podcast te bewerken.
Net als op een website beslissen luisteraars binnen een paar seconden of jouw podcast de moeite waard is. Als de kwaliteit slecht is haken luisteraars direct af. Zonde!
Niemand is perfect dus ook je podcast niet
Veel mensen denken dat een podcast perfect moet zijn, zonder versprekingen of stiltes. Niets is minder waar. Een podcast is eigenlijk gewoon een opgenomen gesprek tussen twee of meer personen.
Versprekingen, stiltes, flauwe grappen, technische fouten… het hoort er allemaal bij en laat het vooral in de podcast. Het maakt het gesprek laagdrempelig en luisteraars zullen zich hierin herkennen. Niemand is namelijk perfect!
Jezelf vindbaar maken
Een podcast maken is één, maar er moeten natuurlijk ook mensen naar luisteren. Zorg daarom dat je podcast goed vindbaar is. Dat kan op verschillende manieren.
Je kunt een podcast hosten op je eigen website. Die website moet dan wel vindbaar zijn in Google.
Uiteraard is het ook goed om je podcast op verschillende apps te krijgen. Spotify, Apple Podcast, Podcast Addict en Stitcher zijn de meest bekende apps waar je je podcast kunt delen. Daarnaast is het verstandig om je podcast zelf te promoten. Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter… Laat je zelf horen!
Hou het vol!!
Een van de belangrijkste podcast tips: hou vol! Je podcast heeft niet binnen 1 dag duizenden luisteraars. Daar zul je naar toe moeten werken. Dat is met alles zo. Dat betekent echter wel dat je moet volhouden.
Geef je project niet op na een maand zonder luisteraars. Een succesvolle podcast is een kwestie van volhouden. Daarom is het zo belangrijk dat je praat over dingen die je leuk vindt. Als je dat niet doet, en er zijn ook geen luisteraars wordt het moeilijk om elke week een podcast ‘vol te praten’ over iets wat je niet leuk vindt.
Podcast met anderen
Een podcast kun je alleen doen, maar de dynamiek in een gesprek is altijd beter als je met twee of meer personen bent. Mijn tip is daarom dat je altijd met minimaal twee personen moet zijn. Daarnaast is het voor de afwisseling én de luisteraars leuk als je er af en toe anderen sprekers bij zitten.
Als jij een podcast hebt over het trainen van puppy’s, nodig dan een keer een expert uit op dat gebied. Vraag hem of haar alle vragen die je kunt bedenken of beter nog: laat luisteraars vragen insturen. Zo creëer je meer engagement met je luisteraar!
Lees je in op je onderwerp
Een van de beste podcast tips is content. Content is belangrijk bij alle vormen van marketing. Ook bij podcasts. Plan je onderwerpen, de gespreksvormen en algehele inhoud.
Maak een lijst met onderwerpen voor afleveringen en plan deze ook logisch in. Zo weet je zelf precies wat je in welke aflevering wil zeggen. Heb je geen inspiratie? Plan dan een brainstormsessie in met je podcast partner en schrijf alles op wat je te binnen schiet. Hoe beter je plant, hoe makkelijker de opzet.
Opname 0, 00 en 000
De laatste tip: oefen! Er zijn maar weinig podcast makers die zonder oefenen een goed verhaal neerzetten. Oefen je gesprek eerst, luister naar je stem, let op je uitspraak, het tempo waarin je spreekt etc. Door dingen te oefenen, komt het ‘echte‘ gesprek een stuk makkelijker uit je mond. Voor luisteraars wel zo prettig. Neem wel het oefenen op zodat je kan luisteren wat je kan verbeteren. Door deze opnames 0, 00 of 000 te noemen kan je ze later ook makkelijk weer vinden.
0